Ekstra-Artikülerin Anlamı Nedir?



Ekstra-artiküler, eklem dışındaki eklemlerle ilişkili yapıları ifade etmek için kullanılan anatomik bir terimdir. Birkaç ortak sınıflandırma olmasına rağmen, eklemler tipik olarak iki veya daha fazla eklemli kemiğin bitişik yüzeylerinden oluşur. Eklemler arasında, aralarında eklem dokusu, kıkırdak , sıvı dolu bir eklem kapsülü veya yukarıdakilerden birden fazlasından Seo hizmeti  eklem içi boşluklar bulunur. Son olarak eklemin eklem dışı uzamı derhal kemikler arasında değil, eklemin dışına doğru, eklemi çevreleyen ve kemikleri bir arada tutan bağlar gibi yumuşak doku ile doldurulur .
Vücudun hareketli eklemleri, parmaklarda, omuzlarda, kalçalarda ve dizlerde bulunanlar gibi, sinovyal eklemler olarak bilinir. Bunlar tipik olarak eklemin eklem eklemi olarak adlandırılan eklem içi boşluğunda membran kaplı, sıvı ile doldurulmuş bir boşluğa sahiptir ve bu da kemiklerin birbiri ile doğrudan temas etmesini önlemek için kıkırdak içerir. Eklem kapsülünün dış yüzeyindeki ilk tabaka eklem dışı yapılar arasında yer alır ve eklemi koruyan lifli bir zardır. Bu membran büyük ölçüde kolajen ve elastin liflerinden yapılır, bu da bağlara benzer bir bileşimdir.
Ekstra-artiküler alanda da bağlar bulunur ve eklemi çevreleyen fibröz membran ile sürekli olabilirler. Bağların işlevi öncelikle ve en önemlisi kemikleri bir arada tutmak ve eklemde stabilite sağlamaktır. Dizde, örneğin, bir gingmoid veya menteşe eklemi , kollateral bağlar, eklemin her iki yanı boyunca dikey olarak ilerler ve dizdeki yanal kuvvetlere karşı, başka bir oyuncunun bacağı ile çarpışan bir futbol oyuncusu gibi stabilize edilmesine yardımcı olur.
Dahil olan pek çok eklem, Kurumsal Seo   dışı alanlarda çok sayıda aksesuar yapıya sahiptir. Böyle bir doku bursadır . Tüyler yerine sinoviyal sıvı ile doldurulmuş küçük yastıklar gibi , bursalar eklemlerin dışına yerleştirilir ve bir kemik ile onun üzerinden geçen kas tendonları gibi dış eklem yapıları arasındaki sürtünmeyi azaltır . Diğer bir aksesuar eklem yapısı ise yağ yastığı, yağ dokusu arasındaki boşlukları dolduran bir yağ dokusu ya da yağ yastığı , zırh takımındaki zayıf noktaya benzer bir boşluktur. Bunu yaparken, diz eklemi ile bacaktaki tibia kemiği arasındaki diz ekleminde görüldüğü gibi eklem kıkırdağında aşınmayı önlemeye yardımcı olur .
Eklemlerdeki kemiklerin eklem yüzeyleri, eklem dışı yapılar olarak düşünülebilir. Bu yüzeyler sürtünme hareketlerine izin vermek için düz ve birbirine yakın olabilir veya birbiri etrafında puzzle parçaları gibi oturabilir ve çoklu yönde hareket edebilirler. Kas tendonları da bazen eklemlerin Seo uzmanı geçip eklem hareketini mümkün kılarak eklem dışı dokular olarak sayılır. Tendonlar kasları kemiğe bağlar ve kasın kasılmasıyla kemiği çeker ve eklemin hareket etmesini sağlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eksitatör Nörotransmitterler Nelerdir?

Kasık Kasları nelerdir?

İnsan Vücudunun Fiziği Nedir?