Eksitotoksisite nedir?



Eksitotoksisite, sinir hücrelerinin aşırı uyarıldığı için hasar gördüğü bir süreçtir. Stroklar, travmatik beyin yaralanmaları, multipl skleroz, amiyotrofik lateral skleroz, Alzheimer hastalığı ve omurilik yaralanmaları gibi eksitotoksisite ile bağlantılı birçok durum vardır . Sinir hücrelerinin hasar görmesi, hangi hücrelerin hasar gördüğüne ve hasarın ne kadar kapsamlı olduğuna bağlı olarak değişebilen ilgili nörolojik semptomlarla sonuçlanır. Hasarlı Seo hizmeti  sinir hücreleri tamir edilemez ve hasta kalıcı bozukluklar yaşayabilir.
Eksitotoksisitenin gerçekleştiği süreç, glutamatın yükselmesiyle başlar. Glutamat, sinir hücreleri arasındaki elektriksel sinyalleşmeyi kolaylaştırmak için harekete geçen bir uyarıcı nörotransmiterdir. Bununla birlikte, glutamat seviyeleri çok yükseldiğinde, esasen açık bir sinir hücresini açık pozisyonda sıkıştırarak kalsiyumun hücreye serbestçe akmasını sağlar. Kalsiyum hücrenin yapısını ve DNA'sını tahrip eder ve hücreler öldükçe ve komşu hücrelere saldıran glutamatı salgılayarak hasara yol açacak şekilde kaskat reaksiyonu yaratır .
Sinir hücreleri üzerindeki birçok reseptör, AMPA ve NDMA reseptörleri dahil olmak üzere glutamat için duyarlıdır. Glutamatın sinir hücreleri üzerindeki birçok reseptöre kilitlenme yeteneği, eksitotoksisite durumunda buna karşı çalışabilir, çünkü bileşik, yüksek konsantrasyonlarda sinir Kurumsal Seo   mevcut olduğunda hızlı bir şekilde hareket edebilir. Eksitotoksisite ile bağlantılı reaksiyonlar dizisi hem beyin hem de omurilikte meydana gelebilir ve tespit edilemediğinde ve tutuklanamazsa kalıcı hasara yol açabilir. Tedavi genellikle bir nöroloğun dikkatini gerektirir .
Vücutta glutamat üretimi normaldir ve aslında arzu edilir, çünkü vücudun sinyal göndermek için sinir hücrelerini harekete geçirebilmesi gerekir. Bununla birlikte, glutamat seviyeleri çok yükseldiğinde, bir hasta eksitotoksisite riski altındadır. Sorunu ele almanın bir yolu, glutamatın etkisini bloke edecek ve sinir hücrelerini koruyacak ilaçların uygulanmasıdır. Eksitotoksisite sonucu sinir hasarı riski altında olan kişiler, bu ilaçların bloke edilmesine yardımcı olacak ilaçlar verilebilir.
Nörotoksik olduğu düşünülen ve eksitotoksisite gibi süreçlerle sinir sistemine zarar veren gıdalar hakkında birkaç iddia yapılmıştır. Bu iddiaların doğruluğu değişmektedir. Sağlıklı bireyin bedeni, yüksek seviyelerde potansiyel olarak tehlikeli olabilecek bileşenlere sahip gıdaları Seo uzmanı çok çeşitli bir diyetin işlenmesi için donatılmıştır. İnsanlar dengeli bir beslenme düzenledikleri sürece, tehlikeli nörotoksik bileşik birikiminden kaçınmaları gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eksitatör Nörotransmitterler Nelerdir?

Kasık Kasları nelerdir?

İnsan Vücudunun Fiziği Nedir?